An image

T = Trojaans paard

An image


Ultimum ABC- Trojan


Wat is een Trojaans paard


Een Trojaans paard is een softwareprogramma dat er op het eerste gezicht uitziet als legitieme software en zo ook vaak wordt gedownload (omdat de gebruiker denkt het te kunnen vertrouwen). Wanneer het Trojaans paard eenmaal op uw device staat, blijkt de software echter gevaarlijke inhoud te hebben die schadelijke gevolgen heeft. Het Trojaanse paard is dus een bepaald type malware, dat veel schade kan aanbrengen op het moment dat u het niet verwacht. Het gevaarlijke aan een Trojaans paard is dan ook dat het vaak ongemerkt geïnstalleerd wordt. Met een Trojaans paard proberen hackers onder andere toegang te krijgen tot systemen van gebruikers om vervolgens het slachtoffer te kunnen bespioneren of vertrouwelijke gegevens te kunnen stelen.

 
Waar komt de naam Trojaans paard vandaan?


De term “Trojaans paard” stamt af uit de 12e eeuw voor Christus, van een bepalend moment tijdens de Trojaanse oorlog. Toen de Grieken deden alsof ze de strijd opgaven tegen Troje, schonken ze Troje een reusachtig houten paard dat onopvallend gevuld was met krijgers. Het paard werd door de Trojanen binnen de stadsmuren gebracht. ’s Nachts verlieten de Griekse krijgers het houten paard om de poorten van de stad van binnenuit te openen, zodat het Griekse leger de stad kon binnendringen.


De mogelijke gevolgen van een Trojaans paard

Trojaanse paarden kunnen verschillende soorten acties uitvoeren op uw computer, afhankelijk van het type malware dat er in verpakt zit. Zo kunnen ze gegevens verwijderen, blokkeren, wijzigen, kopiëren en prestaties van uw computer ondermijnen. Hieronder leggen we meer uit over de verschillende types en wat de consequenties hiervan kunnen zijn:
 
Backdoor Trojan:


Een Backdoor Trojan zorgt er door het “openzetten van de achterdeur van de computer” voor dat hackers een geïnfecteerde computer van afstand kunnen beheren. Hierna kan de hacker elke gewenste actie uitvoeren zoals: bestanden verzenden, ontvangen en verwijderen.


Rootkit:
 
Rootkits zijn speciaal ontworpen om bepaalde activiteiten binnen uw systeem te verbergen. Het doeleinde van deze software is het verbergen van schadelijke programma’s, zodat hackers zo lang mogelijk hun gang kunnen gaan.
 
Trojan Banker: 


Trojan Bankers zijn ontworpen om accountgegevens voor internetbankieren, systemen voor elektronische betaling, creditcards of betaalpassen te stelen.
 
Trojan DDoS:

Deze Trojan’s zijn ontworpen om DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service) uit te voeren op specifieke webadressen. Door veel verzoeken te verzenden naar een bepaalde website, vanaf uw device en andere geïnfecteerde computers, kan dat doeladres overbelast raken. Zo wordt uw computer dus misbruikt voor een DDOS-aanval, die ook nog strafbaar is.
 
Trojan Downloader: 


Een Trojan Downloader kan nieuwere versies van schadelijke programma’s downloaden en installeren op uw computer, waaronder andere Trojans en Adware.

Trojan Ransom: 

Dit type Trojan kan gegevens van uw computer wijzigen zodat deze niet goed meer werkt of waardoor specifieke gegevens niet meer toegankelijk zijn. De crimineel versleuteld uw computer tot u de geëiste afkoopsom heeft betaald (Ransomware).
 

Trojan Spy:
 
Met een Trojan Spy kan een hacker uw computer in de gaten houden. Zo kan de hacker bijvoorbeeld zien wat voor toetsaanslagen u doet (voor het achterhalen van wachtwoorden), screenshots maken van gevoelige informatie of een lijst met uw actieve applicaties bijhouden om daar later misbruik van te maken.

Hoe beschermt u zichzelf tegen Trojans?

Het is altijd aan te raden om antimalware en virusscanners actief te hebben en regelmatig te updaten. Verder willen we u op het hart drukken dat u niet zomaar bestanden download uit e-mails en geen links aanklikt die u niet vertrouwt. Om uw bedrijf te beschermen tegen Trojaanse paarden en andere cybercrime kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij kunnen u snel helpen als u het slachtoffer bent geworden van een aanval, maar het is beter om dit te voorkomen. Met onze security awareness-trainingen, pentesten en andere tools kunnen wij uw bedrijf preventief beschermen en kijken waar eventuele kwetsbaarheden zitten.
 Neem vrijblijvend contact met ons op


Bekijk ons YouTube kanaal voor meer educatieve video’s over uw cyberveiligheid en meld u aan voor onze nieuwsbrief voor meer content.


Kennismaken met Ultimum? 
Neem contact op via onderstaand formulier of bel met: +31 (0)88 118 98 20
Ultimum B.V. 2020 | Privacyverklaring Disclaimer | Responsible Disclosure |+31 (0)88 118 98 98