An image

M = Malware

An image

Malware

Malware, wat is dat precies? Malware is schadelijke software (malicious software) die gebruikt wordt door cybercriminelen. Deze software heeft maar één doel, namelijk schade toebrengen. Malware is speciaal ontworpen om gegevens te bemachtigen of apparaten, software en apps te beschadigen zonder dat de eigenaar het door heeft.

Malware is een verzamelnaam van verschillende soorten schadelijke software, waaronder spyware, virussen, keyloggers en ransomware. Het erge is dat malware nog steeds vaker voor komt. Er worden elke dag enorme hoeveelheden nieuwe typen gecreëerd en internetcriminelen zien kansen om er veel geld mee te verdienen. Oorspronkelijk werd malware gebruikt om mee te experimenteren en grappen uit te halen, maar al snel heeft dit geleid tot vandalisme en vernietiging van machines. Tegenwoordig wordt malware veel gebruikt voor het stelen van gevoelige informatie (spyware), het verspreiden van spam of het afpersen van geld (ransomware).


Soorten malware:


Computervirus:


Virussen zijn programma’s die zich verspreiden en zichzelf kopiëren waarmee ze infiltreren in andere computerprogramma’s. Een virus is een van de oudste en bekendste vormen van malware. Virussen kunnen computers aantasten, hardware beschadigen en zelfs de gebruiker bespioneren.


Computerworm:


Ook wormen kopiëren zichzelf, maar verspreiden zich actiever dan computervirussen en zijn niet afhankelijk van andere bestanden. Een computerworm maakt gebruik van netwerken of verwisselbare media om toegang te krijgen tot andere systemen. Hiervoor heeft hij meestal een hulpprogramma nodig. Wormen die zich verspreiden via e-mails, gebruiken het mailprogramma van een user en sturen zichzelf naar alle contacten in het adresboek. Net als virussen kunnen wormen het systeem beschadigen en worden ze vaak gebruikt om in het geheim controle te krijgen over de computer. Tegenwoordig behoren ze tot de meest voorkomende soorten malware.


Trojaans paard:

Trojaanse paarden doen zich voor als veilige programma’s. Hiermee wordt geprobeerd toegang te krijgen tot een computersysteem. Trojaanse paarden kunnen veel schade aanrichten, zo lezen ze bijvoorbeeld het dataverkeer van een computer af, kopiëren of sturen ze informatie door of installeren ze schadelijke software op de computer zoals spy- of adware. Trojaanse paarden kunnen zelfs op afstand worden bestuurd (met een zogenaamde backdoor functie) wat andere users de kans geeft om een computer te misbruiken voor cybercrime.


 Adware:


Het woord ‘adware’ is een samenstelling van ‘advertisement’ en ‘software’. Adware plaatst advertenties in een programma, zit vaak in gratis software (freeware) en is meestal legaal. Het kan echter gevaarlijk worden als de adware ongevraagd veranderingen aanbrengt aan het systeem of aan de browserinstellingen en bijv. nepwebsites of pop-ups toont.


Spyware:


Deze software wordt gebruikt om gebruikersgegevens te bespioneren en door te sturen aan de maker of aan derden, zonder dat de user zich hiervan bewust is. De informatie verkregen met spyware wordt vaak geanalyseerd voor commerciële doeleinden. Met deze gegevens worden bijvoorbeeld persoonlijke advertenties getoond.


Ransomware:


Ransomware blokkeert de toegang tot het besturingssysteem van een computer of blokkeert belangrijke bestanden. Om de blokkade op te heffen, eist het programma losgeld. Download hier onze whitepaper over Ransomware.


Backdoor:


Hierbij gaat het meer om een functie dan om een zelfstandig programma. Het deel van een software wordt backdoor genoemd als een externe user toegang krijgt tot de computer. Dit gebeurt zonder dat de rechtmatige gebruiker van de computer het merkt.


De toegang op afstand wordt vaak gebruikt voor denial-of-service aanvallen (die internetservices platleggen)  of voor het versturen van spam e-mails. Backdoors worden in een systeem geïnstalleerd met Trojaanse paarden, wormen of computervirussen.

Tips om malware voor te zijn:

1. Adblocker: Gebruik een adblocker om advertenties uit te kunnen schakelen.


2. Pas op voor onbekende links: Klik niet zomaar op elke link. Dit geldt zowel voor in je browser als in je e-mail.

3. Nep winacties: Als een externe partij opeens melding geeft dat er iets mis is met je computer of als je ‘ineens’ een prijs hebt gewonnen dan is het hoogstwaarschijnlijk nep.

4. USB-sticks: Stop niet zomaar USB-sticks en andere data dragers in je computer. Installeer een antivirus scanner. Zo ben je cybercriminelen voor.


5. Controleer je browser statusbalk: Bekijk de statusbalk linksonder in je browser als je je muis boven een link houdt op een website of uit een e-mail. Begint de URL met hetzelfde domein van de site waar je nu zit, dan gaat het goed. Word je doorgeleid naar een ander domein, klik er dan niet op!


Bekijk ons YouTube kanaal voor meer educatieve video’s over uw cyberveiligheid en meld u aan voor onze nieuwsbrief voor meer content.

Bent u benieuwd naar uw cyberveiligheid of geïnteresseerd in meer van onze diensten? Neem een kijkje op onze website, of bel of mail ons: +31 (0)88 118 98 20 / sales@ultimum.nl 

Kennismaken met Ultimum? 
Neem contact op via onderstaand formulier of bel met: +31 (0)88 118 98 20
Ultimum B.V. 2020 | Privacyverklaring Disclaimer | Responsible Disclosure |+31 (0)88 118 98 98