An image

K = Keylogger

An image

Wat is een keylogger?
 
Een keylogger is hard- of software die ongemerkt toetsaanslagen en muisbewegingen registreert bij het gebruik van een computer, smartphone of tablet. Wanneer er keylogging-software op uw device terecht is gekomen, kunnen berichten, wachtwoorden en inloggevens worden geregistreerd. Deze gegevens worden vaak doorgesluisd naar cybercriminelen die deze gegevens dan kunnen misbruiken. Er zitten echter niet altijd kwade bedoelingen achter een keylogger, in sommige gevallen wordt het gebruikt om technische problemen op te lossen. In dit geval behandelen we alleen de keylogger die een gevaar voor u en uw bedrijf kan zijn.
 
Hoe komt keylogging software op uw device terecht?
 
Keylogging-software wordt op verschillende manieren verspreidt. Een vaak gebruikte methode om keyloggers op een systeem te krijgen is het verspreiden van bestanden via e-mail, tekstberichten of sociale netwerken. Wanneer u een geïnfecteerd bestand of link opent, wordt de keylogger op uw device geïnstalleerd. Ook het bezoeken van een door een cybercrimineel opgezette website kan leiden tot installatie van een keylogger.
 
Niet alleen software wordt ingezet voor keylogging, hardware kan namelijk ook worden gebruikt. Door een apparaat tussen het toetsenbord en de computer te plaatsen kunnen toetsaanslagen ook worden geregistreerd. Dit is van buitenaf natuurlijk een stuk moeilijker.
 
Keylogging zonder kwade bedoelingen
 
Zoals eerder gezegd wordt niet alle keylogging-software gebruikt voor criminele doeleinden. Keyloggers worden namelijk ook veel ingezet binnen ICT-organisaties om technische problemen op te sporen. Ook wordt deze software gebruikt om het gedrag van medewerkers binnen een bedrijf te monitoren en kunnen ouders keyloggers gebruiken om het internetgedrag van hun kinderen in de gaten te houden.

Software tegen keylogging

Gelukkig is er software die u kan beschermen tegen keylogging. Deze software scant uw bestanden en vergelijkt deze met bekende keylogger-software om te kijken of er overeenkomsten worden gevonden. Wanneer een stukje code van uw bestand overeenkomt met een bekende keylogger wordt u op de hoogte gesteld en krijgt u de keuze om deze keylogger direct van uw systeem te verwijderen.
 
Ook veel antivirusprogramma’s bieden bescherming tegen keyloggers, maar u kunt ook aparte anti-keylogger software installeren. Deze is vaak intensiever en beter in staat om keylogging te identificeren.

 
 Tips om keylogging voor te zijn:
  1. Zorg voor meerdere sterke wachtwoorden en sla ze op doormiddel van een wachtwoordmanager, zo hoeft u niet elk wachtwoord te onthouden en telkens opnieuw in te voeren. Op deze manier kunnen keyloggers uw wachtwoord niet registreren en heeft u al uw wachtwoorden op een beveiligde locatie opgeslagen. Bekijk ook onze educatieve video over wachtwoordbeheer voor meer informatie: Wachtwoordbeheer en hou ons YouTubekanaal in de gaten. Deze week volgt een aflevering specifiek over wachtwoordmanagers.
     
  2. Wees voorzichtig met het openen van bijlagen. Open alleen bestanden die u volledig vertrouwt. Ook als u onverwachts een link of document van een bekende ontvangt, check dan met die persoon of dit geen spam is. Wanneer iemand gehackt is kan diegene zonder het te weten spam rondsturen naar bijvoorbeeld hun vriendenlijst op Facebook o.i.d.

  3. Zorg dat uw devices en programma's altijd up-to-date zijn of beschikken over de laatste updates.
     
  4. Zorg dat de devices van u en uw collega’s beschermd zijn met goede antivirussoftware.

Bekijk ons YouTube kanaal voor meer educatieve video’s over uw cyberveiligheid en meld u aan voor onze nieuwsbrief voor meer content.

Bent u benieuwd naar uw cyberveiligheid of geïnteresseerd in meer van onze diensten? Neem een kijkje op onze website, of bel of mail ons: +31 (0)88 118 98 20 / sales@ultimum.nl 

Kennismaken met Ultimum? 
Neem contact op via onderstaand formulier of bel met: +31 (0)88 118 98 20
Ultimum B.V. 2020 | Privacyverklaring Disclaimer | Responsible Disclosure |+31 (0)88 118 98 98