An image

D = DDoS

An image


D is DDoS (Website aanval)


Wat is een DDoS-aanval? 


Een DDoS (Distributed Denial of Service) is een aanval op een website waarbij deze wordt platgelegd. Simpelweg gezegd stuurt een cybercrimineel bij een DDoS-aanval, extreem veel verkeer op uw website en of dienst af. Door dit extreme verkeer wordt de “ingang” van uw website geblokkeerd waardoor het ook voor normale gebruikers niet meer mogelijk is om toegang te krijgen tot de website.

Het gevolg is wel duidelijk en erg vervelend, de website is onbereikbaar geworden voor uw klanten. De website wordt dus platgelegd doordat het verkeer wat erop komt bestaat uit bots en hierdoor een overload aan internetverkeer naar uw website gaat. De cybercriminelen doen dit door vanuit meerdere plekken heel veel gegevens in één keer naar één server te sturen. Deze server raakt hierdoor overbelast en kan het normale internetverkeer dan niet meer aan. Een DDoS-aanval is voor cybercriminelen heel erg makkelijk op te zetten waardoor u er dus kwetsbaar voor bent als ze het op u gemunt hebben. 


Een DDoS-aanval kan verschillende motieven hebben, vaak zijn deze motieven vandalisme of doelgerichte aanvallen.

Varianten DDoS-aanvallen: 
  • Chantagemiddel 
  • Pressiemiddel 
  • Protest 

Gevaar DDoS-aanval: 


Bij een DDoS-aanval wordt er zoals hierboven beschreven, eigenlijk alleen maar veel verkeer naar een website of dienst gestuurd. De hackers komen dus niet binnen in de systemen van het bedrijf. Dit betekent dat uw gegevens wel nog veilig zijn tijdens een DDoS-aanval. Het probleem met een DDoS-aanval is het gevolg van de aanval, namelijk het platliggen van de website/server waardoor u de normale bezoekers niet meer kunt ontvangen op uw website. Op zo’n moment is het lastig omdat u onbereikbaar bent en er onzekerheid ontstaat of het probleem snel kan worden opgelost als u niet goed bent voorbereid. Hierdoor loopt u mogelijk omzet of potentiële klanten mis.


Hoe beperk je een DDoS-aanval: 


Het volledig voorkomen van een DDoS-aanval met tools als een firewall of antivirussoftware is vrijwel onmogelijk maar u maakt het de cybercriminelen zo wel lastiger. Daarom hebben wij een lijstje voor u opgesteld om de kans op aanvallen nog meer te beperken:

  1. Laat uw website door ons analyseren met de U-secure scan. Daarmee vinden wij alle zwakke plekke binnen uw netwerk- of webapplicatiebeveiliging. Ook kunt u eerst de gratis U-secure QuickScan doen van ultimum.

  1. Laat een noodplan (businesscontinuïteitsplan) opstellen, door Ultimum. Zo staat u nooit met lege handen tijdens een cyberaanval (DDoS, Malware, etc.). 

  1. Controleer goed wat uw provider doet om de impact van een DDoS-aanval te verkleinen, wanneer ze niets tot weinig doen onderneem dan zelf actie! 

  1. Zorg voor een goede firewall en antivirussoftware, zo verkleint u de kans op aanvallen. 
 

Bekijk ons YouTube kanaal voor meer educatieve video’s over uw cyberveiligheid en meld u aan voor onze nieuwsbrief voor meer content.

Bent u benieuwd naar uw cyberveiligheid of geïnteresseerd in meer van onze diensten? Neem een kijkje op onze website, of bel of mail ons: +31 (0)88 118 98 20 / sales@ultimum.nl 
Kennismaken met Ultimum? 
Neem contact op via onderstaand formulier of bel met: +31 (0)88 118 98 20
Ultimum B.V. 2020 | Privacyverklaring Disclaimer | Responsible Disclosure |+31 (0)88 118 98 98