An image

A = Authenticatie

An image


Vanaf nu kunt u wekelijks het Ultimum ABC verwachten! Elke week leggen wij een term uit de cybersecuritywereld voor u uit. Met deze week als onderwerp: Authenticatie.

A is voor authenticatie

Authenticatie is een van de grondbeginselen van cyberveiligheid en is een vereiste voor elk soort transactie of voor toegang tot privégegevens. De standaardvorm van authenticatie is wat bekend staat als ‘enkele factor’, doormiddel van een gebruikersnaam en wachtwoord identificeert u zich om in te loggen.  

Doordat er steeds meer online gefraudeerd wordt is een enkele factor authenticatie vaak niet meer veilig genoeg. Gebruikersnamen zijn gemakkelijk te raden omdat ze te simpel zijn en dit geldt helaas ook voor wachtwoorden. Wachtwoorden zoals ‘abc123’, ‘123456’ en ‘wachtwoord’ kunnen echt niet meer. Zelfs een sterk wachtwoord heeft zijn beperkingen, aangezien dit kan worden gestolen, doormiddel van een datalek of door phishing.  

Het gevolg van het steeds meer online frauderen heeft geresulteerd in complexere vormen van authenticatie. Hieronder valt ondermeer tweefactorauthenticatie (2FA) hierbij moet de gebruiker een extra stuk informatie invoeren, zoals een pincode, sms-code of een biometrische authenticatie, waarbij een vingerafdruk of gezichtsherkenning wordt gebruikt. In veel gevallen werkt het samen met een authentication app die via uw telefoon een veiligheidscode geeft. Inmiddels heeft onder andere Microsoft en Google zo’n app waar mee bij verschillende partijen veilig kunt inloggen.
Op de hoogte blijven over diverse onderwerpen op het gebied van Cybersecurity?  

Bekijk ons YouTube kanaal voor meer educatieve video’s over uw cyberveiligheid en meld u aan voor onze nieuwsbrief voor meer content.


Bent u naar aanleiding van deze post benieuwd naar uw cyberveiligheid of geïnteresseerd in meer van onze diensten? Neem een kijkje op onze website, of bel of mail ons: +31 (0)88 118 98 20 / sales@ultimum.nl


Kennismaken met Ultimum? 
Neem contact op via onderstaand formulier of bel met: +31 (0)88 118 98 20
Ultimum B.V. 2020 | Privacyverklaring Disclaimer | Responsible Disclosure |+31 (0)88 118 98 98